Filiák

Kulcs

Rácalmás filiája

Jézus Szíve kápolna


A község általános iskolájával szomszédságban található az 1935-ben Jézus Szentséges Szívének tiszteletére felszentelt katolikus kápolna. Az építést Csöngedy Gyula adonyi esperes kezdeményezte és 5 évig tartott. Azonban nem valósulhatott volna meg a helybeliek áldozatos kétkezi munkája és az üdülőtulajdonosok jelentős anyagi támogatása nélkül.

Az egyhajós, egytornyú kápolna előtt kétoszlopos portikusz várja a híveket. A főhomlokzatból csupán díszítése miatt kiemelkedő torony áttört félköríves harangablakokkal, egyszerű nyeregtető fedéssel rendelkezik.

forrás: kulcs.org


Zichyújfalu

Szabadegyháza filiája

Szent Imre templom

Az 1970-es évek elején felvetődött egy új, modern stílusú templom megépítése Zichyújfaluban, mivel a településen csak egy imaház működött, mely a régi általános iskola épületéből lett kialakítva. Felmerült a szomszédos Szabadegyháza (volt Szolgaegyháza) felsőszolgaegyházi kápolnájának lebontása és áttelepítése Zichyújfaluba. Bontás közben azonban a kápolna építési anyaga annyira elporladt, hogy a terv kivitelezhetetlenné vált. A bontást félbehagyták, a templom tornya a mai napig áll a 62-es főút mellett. Ezután került tehát sor Zichyújfaluban az új, modern stílusú templom megépítésére.

Az építkezés 1980 őszén kezdődött meg Rékasi György székesfehérvári építészmérnök tervei alapján. Modern, hétszög alaprajzú épület. 1983. november 5-én, Imre herceg szentté avatásának 900. évfordulóján és liturgikus ünnepén szentelte fel Szakos Gyula akkori székesfehérvári megyés püspök.

A templom a szabadegyházi Szabadegyházai egyházközség, így a Szűz Mária Neve Plébánia filiája lett. A Szabadegyházai egyházközséget 1989-től a perkátai Kisboldogasszony Plébániája látta el, 2016-tól mindkettőt az Adonyi egyházközség. A zichyújfalui templom ettől függetlenül a mai napig a Szabadegyháza Plébánia leányegyházának (filiájának) számít.

A templomhoz tartozó udvar, vagyis a templomkert 2013 októberében - társadalmi munka keretében - megszépült, az épületet eltakaró tujabokrok egy része ki lett vágva. A térkövezés is megvalósult, az 1848-49-es szabadságharc emlékköve méltóbb helyet kapott, valamint egy új feszület lett felállítva. Az Ady Endre utca felől új kerítésdrót lett kihúzva valamint új kapukat is vásároltak. Parkolóhelyek kialakítása is megtörtént.

forrás: wikipedia.org