Ünnepi évforduló a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Szerzetesrendnél

2021.08.21

2021. július 31-én Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke látogatott el a Szűz Mária Gondozóházba. Ugyanis fontos megemlékezéssel egybekötött ünnepet ünnepeltek az adonyi Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai, a két német nővérrel kiegészülve.

Az ünneplés oka, hogy 1971. november 23-án Dr. Joseph Kundukulam trichuri (+1998) érsek Joseph Vilangaden (+ 2011) érseki titkárral megalalapította a Rendet India Kerala tartományában a rászorulók szolgálatára.

A rend tagjai saját és más egyházi intézményekben dolgoznak, mint hivatásos és képzett munkatársak: leányanyákkal, árvákkal, értelmi-, és testi fogyatékosokkal, leprásokkal, fekvőbetegekkel, elme-betegekkel, idősekkel, AIDS betegekkel és nyomornegyedben élőkkel foglalkoznak.

Magyarországon 1994. június 5-én négy nővér telepedett le Dr. Kis György nyugdíjas esperes-plébános meghívására, Bakonyszentlászlón. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat házában időseket gondoztak, és a falu családjait, betegeit, egyedül élőit látogatták 2007-ig.

1997. március 19-én további négy nővér érkezett Adonyba Dr. Takács Nándor székesfehérvári püspök meghívására. Az itt szolgáló nővérek tevékenysége 2003-ig: házi beteglátogatás és gondozás, lelkigondozás; az iskolai hitoktatásban, a napközi foglalkoztatásban, az óvodai gondozásban való részvétel, a plébánia életének és munkájának segítése. A szolgálat Lendvay Zoltán plébános és a háziorvosok: Dr. Kőbányai János és Dr. Glashütter Csaba támogatásával és részben irányításával történt.

2003-ban a Rend megépítette a Rendházat és a Szűz Mária Gondozóházat, ahol bentlakásos idősgondozás folyik a mai napig. 2003-tól elsősorban idősgondozást folytatnak a Gondozóházban, de emellett látogatják a település időseit, és templomi és plébániai munkából is örömmel veszik ki részüket.


Isten áldja őket is, és munkájukat is!